Био градина

Био градина

Някой беше казал, че градината помага за създаването на училищна общност, защото е пространство, в което учениците, членовете на семействата и на училищния екип се възприемат като равни по отношение на своите знания, опит и принос. Добрите учители и училищни лидери ще потвърдят, че общуването на живо е незаменимо, но също така – че на трудностите трябва да се гледа като на възможности.

Нашата биоградина има формата на слънце , а в средата има изградена билкова спирала. Всяка есен правим Фестивал на плодородието и виждаме как от малкото семенце е пораснал разсад , а после са се родили чудесни зеленчуци или билки, колко време сме прекарали навън сред природата, колко мигове сме споделили...

Реализирани проекти за градско земеделие:

1. Биоградинка

Биоградинка в училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“ – е съвместен проект със сдружение Агролинк, подкрепено от Мтел, обучаващ деца да отглеждат храна по безопасен и устойчив начин, като им помага да разберат ползите от биохраните и ритъма в природата с Образователна, Социална и Екологична Функции

Проектът има фейсбук страница, в която са отразени и продуктите: първия български филм за биоградинартво заснет в нашето училище , чиито главни герои са учениците ни, биоигри, рецепти за здравословно хранене, посещенията в био ферми, книжката, съветите за родители и деца и много, много още други....

https://www.urbanagriculture-bg.com/primeri

• Пролетно засаждане
• След премиерата
• Премиера на първия български филм за биоградинарство
• Биоигри
• На гости при чичо Митко в Бачково

Галерия от снимки могат да бъдат намерени на http://www.biogradinka.agrolink.org/

2. Проект Бионика

Насочен към практически дейности сред природата, здравословен начин на живот , съчетаване на растителни видове и запознаване с принципите на градското земеделие.

3.Проект ЕРАЗЪМ Здравословно хранене

Реализиран съвместно с училището в Скопие, той беше насочен към провеждането на професионална практики в областта на здравословното хранене и завърши с издаването на триезична книга с кулинарни рецепти.

4. Сензорна градина

Проект насочен към създването на сензорна градина, която да съчетава различни цветове, аромати и форми подредени, така че да дават информация за сезонните промени, беше създаден природен календар на дейностите и обитателите в градината, хотел за насекоми и много други.

5. Класна стая на открито

Този проект даде възможност учениците да придобият емпирични знания по традиционен и алтернатвин начин, позволи им дасе докоснот до природа и да бъдат част от нея, да се запознаят с лечебните свойства на растенията и тяхното приложение в живота.

6. За чиста околна среда

Това е наша мисия – да създадем навици за здравословен начин на живот, да съхраним природата и да живеем в един по-добър свят.

Работата в градината е средство и форма на терапия , която е приложима към всеки здравословен проблем, тя няма противопоказания. В същото време носи много ползи на всеки , който се е докоснал до истинския живот и земята.

За всички тези проекти информация и снимки можете да видите , ако следвате нашата страница във фейсбук.