Децата, които не ни чуват
11/07/2017
Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки ученици с увреден слух на младежки форум в Италия
09/01/2018

Да чуем света чрез езда

Как и защо се сетихте или как и защо разбрахте за конната терапия и вашите аргументи, че конят като животно може да помогне на вашите деца от това училище?

Общуването с животното  помага на нашите деца, тъй като нарушението на слуха е свързано с вестибуларния апарат, с равновесието и оттам също стимулира този вид движение.Конната терапия като идея е изключителна за децата с комуникативни нарушения, сред които е и проблемът с нарушения слух. От една страна имаме нарушен слух, от друга комуникативния проблем – развитието на говора. Взаимодействието с коня помага този процес да бъде облекчен, по същия начин както при децата с церебрална парализа или с друг вид комуникативни нарушения като например аутизма. Аутизмът също има доста допирни точки с увредения слух, тъй като деца с аутизъм много добре се повлияват, когато например се учат да говорят със знаци, т.е. отключват се към външния свят по този начин.

Терапии

Хипотерапия, арттерапия, Ние практикуваме градинарство например, което се смята за един от най-силните терапевтични методи заради близкия контакт на децата със земята. Заради възможността да посадиш нещо и от него да изникне едно абсолютно ново. Да създадеш някакъв живот от нещо, което е било семе, луковица и да стане живо и истинско, за което можеш да се грижиш, това е невероятно усещане за децата. Освен че се учат на труд, успоредно с това нараства техният активен и пасивен речник, защото те научават много нови думи. И това всичко влиза в речника на децата незабелязано, защото някой нецеленасочено непръкъснато го повтаря и се налага и те да го повтарят. Те самите водят дневници, в които пишат какво се случва в ежедневието им. Различно от класната дейност е арт-терапията в най-различни свои форми. Децата се занимават с рисуване на витражи, на икони, запознават с техники за рисуване. Имаме много спортни клубове, в които те участват. Това също е вид терапия извън училище. Например децата с множествено увреждане участват в един кръжок по художествена тъкан и тъкат на малки станчета, правят много интересни пана и платна.

Друго, което за мен беше ново, но интересно, е любовта им да плетат и да бродират, защото говорим за деца с множество увреждания, не за деца с увреден слух, при които интелектът е съхранен. Много интересно е съчетаването на тези цветове, действа им много положително и успокояващо споделя пред нашия репортер директорката на училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Д.Денев“ С.Джонгарска

https://ezdapress.com/5640/да-чуем-света-чрез-езда/

https://www.facebook.com/100063567218911/videos/2302173203348214