XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „ Ти чуваш“

Важно е какво можеш
20/12/2018
CROSS: Награждаване в СУУС „Проф. Дечо Денев“
27/06/2019

XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „ Ти чуваш“

За 15-а поредна година, Националният исторически музей е домакин на традиционната международно научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“, която се организира от училището за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев“ в София. В рамките на един ден доктори, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия обсъдиха актуални теми и посоки за рехабилитация и интеграция на деца с увреден слух.

Основните акценти в програмата на конференцията бяха слуховата рехабилитация и в частност рехабилитацията след кохлеарна имплантация – революционен метод за възстановяване на слуха

Директорът на специалното училище за ученици с увреден слух (СУУУС) „Проф. Д-р Дечо Денев“ – Севделина Джонгарска изнесе лекция, свързана с дигиталната среда за образование на децата със сензорни и комуникативни проблеми и представи добри и работещи практики при обучението на децата с увреден слух. Рехабилитаторите на училището – Христина Славкова и Румяна Василева, които работят активно в тази посока, споделиха своя опит и обърнаха внимание, че кохлеарната имплантация върши чудеса с децата, особено, когато проблемът със слуха се открие и диагностицира в ранна детска възраст. „През изминалите години написахме една 20-годишна история, през която потърсихме най-правилните пътища за постигане на максимални цели, а именно – най-доброто за децата. Всеки нов процес преминава през различни етапи. Тази конференция е и момент на равносметка на постигнатото, а то не е малко. Благодарение на революцията в медицината в тази посока, и грижите и всеотдайността на всеки един – деца, родители, рехабилитатори, доктори, аудиолози, доказахме, че можем да правим чудеса, ако работим заедно!“, коментира в представянето си Севделина Джонгарска. Заместник директорът на училището – Пенка Стоянова акцентира върху значимостта на кохлеарната имплантация като един от най-успешните методи за възстановяване на слуха, а представителят на компания CENTILLION – Нина Горанова напомни, че кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България“ цели да популяризира информацията за слуховите имплантатни системи, резултатите, постиженията и успехите от 20-годишния труд на медицинските специалисти, рехабилитатори, клинични инженери, родители и пациенти сред широката публика – граждани, държавни институции и обществени организации, както и да привлече държавните институции за предприемане на адекватни действия на решаване на предизвикателствата в тази посока.

https://gpnews.bg/новини/обучение-и-рехабилитация-на-деца

http://tishina.sgbbg.com/PDF/2019/Tishina_10_2019.pdf